Hur påverkas du av höjningen av reporäntan?

Som du kanske redan vet så höjde riksbanken reporäntan, återigen, med 0,25 procentenheter till 1,75 procent. Det var inte direkt någon överraskning för någon. Men hur påverkar detta dig?

Ett självklart svar är att boräntorna bli högre. Och när boräntan blir högra så ökar kostnaden för ditt lån. I slutet av 2011 beräknas reporäntan ligga på 2,50 procent vilket ger en boränta på cirka 4,75 procent. Detta gör en markant skillnad i din plånbok. Och med ett bolån på två miljoner och en boränta på 2,5 procent kommer du att få betala 1166 kronor mer per månad. Det är, med andra ord, 13992 extra per år.

När reporäntan når mer normala nivåer, kring fem procent, så påverkar detta även din möjlighet att göra ränteavdrag. Räntetaket ligger idag på 100 000 kronor, vilket du uppnår som en ensam låntagare av två miljoner med en ränta på fem procent. Är ni två som delar ett lån så ligger då lånegränsen på fyra miljoner.

Så har du ett stort lån, är det då viktigt att hålla koll på reporäntan. Men reporäntan förväntas nå 3,6 procent 2014 och det är ju några år tills dess. Men det är ändå viktigt att ha kolla på reporäntan och dina utgifter så att det inte kommer som en chock när räntan höjs. Vid samma period, förra året, fick du betala väsentligt mindre för ditt bolån.

Lämna en kommentar