E-deklaration populärt

Idag läser jag en intressant artikel på DN.se från Thorbjörn Spängs. Vi har gått in i deklarationstider och faktum är att den nya tekniken gör att deklarationerna väntas strömma in, inte minst den digitala vägen. Det har varit möjligt att granska sina deklarationer sen 2002 i datorn och 2004 i telefonen och det här har lett till att fler faktiskt intresserar sig för sin deklaration och inte minst skickar in dem i tid.

De som gör det bäst av alla är kvinnorna. Över 2,1 miljoner kvinnor deklarerade digitalt under 2009. I relation till antalet män, som var cirka 1,8 miljoner, är det här en mycket bra siffra. Eftersom många av kontrollerna sker automatiskt vid en e-deklaration så finner troligtvis många det betydligt smidigare att faktiskt göra själva granskningen på Internet. Enda kravet som finns på de som vill deklarera på Internet är att de har en giltig e-legitimation.

En annan intressant iakttagelse som gjorts är att svenskar i regel fortfarande är mycket sena med inlämningen av sin deklaration. Det här var väldigt vanligt när endast pappersdeklarationen fanns och är minst lika vanligt nu när alla kan göra det vid datorn. Ungefär 1/4 av de som deklarerar på Internet väntar till någon av de två sista dagarna innan man skickar in sina uppgifter.

Jag skrattade gott åt den Borlänge-bo som valde att logga in inte mindre än 133 gånger innan han skickade in sin deklaration till Skattemyndigheten. Det är väl helt okej att vara noggrann men ibland blir det nästa löjligt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *