Elpriset upp kraftigt

Den nordiska elbörsen rapporterade idag kraftiga prishöjningar på el efter de senaste dagarnas köldknäppar. Eftersom elpriset handlas efter utbud och efterfrågan har idag priset skjutit i höjden fullständigt. Det normala priset för kilowattimmen har i genomsnitt legat runt 34 öre under 2009. Idag väntas priset nå toppnivån 261 öre per kilowattimme.

Kölden tillsammans med att flera av Sveriges kärnkraftsreaktorer står på sparlåga tros vara anledningen till de kommande dagarnas elpriser. Det är dock troligtvis bara temporärt och priserna lär åter igen gå ner om ett par dagar. Dock kommer användarna märka av höjningen på sin januariräkning, särskilt om man har rörligt spotpris.

Ringhals 1 är avstängd på grund av läckage medan reaktorerna 2 och 3 är satta i viloläge. Forsmark har ombyggnation och levererar ingen ström. Arbetet förväntas vara klart söndagen den 20:e december. Det här tillsammans med att en av reaktorerna i Oskarshamn är avställd gör att de kommande dagarna inte blir speciellt roliga i elprissammanhang.

Vill du lära dig mer om den svenska elmarknaden rekommenderar vi ett besök på elsektionen av Allt om Spara.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

Lämna en kommentar