Finansinspektionen vill strama åt utlåningen

Finansinspektionen har precis släppt en rapport som gjorts bland landets låntagare när det kommer till bolån och efter att de här siffrorna presenterats vill man nu fundera över en lösning som går ut på att strama åt utlåningen från bankerna.

Slutsatsen i rapporten är dock positiv och det är att marknaden just nu rullar på bra samt att bankernas kalkyler för privatpersoner som vill ha bolån är stabila vilket innebär att de flesta klarar av en ganska ordentlig räntehöjning. Kreditförlusterna är överhängde om det är så att personer drabbas av inkomstbortfall i tider där priserna går kraftigt nedåt. Frågan som Finansinspektionen tillsammans med Riksbanken nu ställer sig är hur högt man skall våga gå i belåningsgrad. Det allmänna rådet från Finansinspektionen ligger mellan 75 – 90 procent av bostadens marknadsvärde. Man vill alltså undkomma de lån som är för hela bostadens värde.

I undersökningen som gjorts hade 12 procent av de cirka 7000 tillfrågade en belåningsgrad som översteg 90 procent. Ungefär en tredjedel av de tillfrågade hade en belåningsgrad på 80 procent och över. Historiskt höga siffror i sammanhanget.

Trots det inlägg vi skrev här om dagen vad gäller svenskars betalningsmöjligheter för framtida ränteökningar så visar rapporten att över 90 procent av de tillfrågade hushållen skulle klara en räntehöjning upp till 7,5 procent. En hyfsad siffra i sammanhanget.

Lämna en kommentar