Kreditkortens chip är knäckt

Det har länge hetat att så länge man använder sitt chip på kreditkortet så är man fredad från bedragare. Fram tills nu. Forskare vid Cambridge University har enligt dem själva avslöjat den största missen i ett betalningssystem. Någonsin. Det är ett ganska dåligt facit för chipen som skulle ge skydd mot alla bedragare som finns där ute.

BBC har rapporterat att forskarna har lyckats kapa kreditkortet så att det fungerar med oavsett pinkod. Det innebär att det är väldigt svårt för butikspersonal att se att något lurt är på gång. Genom att koppla kortet till en dator och skapa en så kallad ”Man in the middle”-funktion så luras betalstationen att tro att de fyra siffror som slås in på automaten är de fyra siffror som gäller som kod och därmed godkänner själva köpet.

Normalt fungerar en kreditkontroll på ett kreditkort genom att en signal skickas till en centraldator som godkänner eller avslår den kod som slagits in. Genom att koppla om de här kretsarna så luras datorn att gå via datorns godkännande som då är inställt på att godkänna vilken kod som helst för kreditkortet. Det här gör att köpet går igenom och personalen riskerar att inte märka någonting.

Men att den måste kopplas till en dator känns ju ganska långsökt att ingen skall upptäcka? Må så vara men forskarna har även publicerat en video om hur ett sådant här bedrägeri skulle kunna gå till. Genom att ha en laptop i en ryggsäck med kabeln dragen genom ärmen på jackan och sedan kopplat till kreditkortet är det näst in till omöjligt att upptäcka bedrägeriet. Trots att vetskapen om att det det skall pågå någonting är det svårt för tittarna att själva genomskåda själva bedrägeriförsöket.

Det skall bli intressant att se hur kortföretagen svarar på den här svidande kritiken.

Lämna en kommentar