Valet är mer eller mindre över även om vi inväntar de sista rösterna på onsdag för människor som befunnit sig utomlands eller liknande. De här rösterna väntas dock inte förändra siffrorna än med max ett par tiodelar och det skulle inte få någon direkt påverkan på det faktum att vi kommer ha en minoritetsregering under de kommande fyra åren. Ett val utan vinnare menar oppositionen som gjorde allt för att flytta sitt eget valnederlag till hur Alliansen istället skulle tackla det faktum att Sverigedemokraterna nu kommit in i Riksdagen. På Moderaterna och Fredrik Reinfeldt lät det snarare som om att SD inte kommer få något inflytande alls och att Alliansen istället söker samarbeten med Miljöpartiet.
Vad får då det här för effekter på vanliga människor och vanlig ekonomi? Hade det varit så att Alliansen fått över 50 procent av rösterna så hade det inte märkts av så mycket eftersom vi tidigare haft Alliansen som styrt. Det kan emellertid bli något annorlunda nu när de inte fått majoritet och kan rösta igenom sina egna förslag. Det innebär att exempelvis Miljöpartiet skulle kunna sätta sig på tvären och inte ge med sig i vissa ekonomiska frågor. Dock skall det sägas att rent generellt bör det inte bli så stora förändringar. Pensionärerna räknas bli de stora vinnarna med skattesänkningar motsvarande 7,5 miljarder och det har båda blocken lobbat för under valet. Vi får se om det blir verklighet.
Annars är det vidare arbete med jobbskatteavdrag och steg fem som väntar, det kommer troligtvis bli höjningar i summan som avgör när statlig skatt inträder, det kommer fortsätta erbjudas avdrag för ROT och RUT, A-kassan blir orörd och Sjukförsäkringssystemet fortsätter, dock troligtvis med vissa förändringar för att minska missförhållandena som visat sig. En betydligt lugnare höst och budget än om oppositionen hade tagit hem valet. Då hade det blivit mer snurr på ekonomin och i de förändringar som föreslagits.