RUT skapar nyanställningar

Suger idag in en nyhet om RUT-avdraget som vi vid det här laget lärt oss betyder avdrag för hushållsnära tjänster. Ett väldigt omdebatterat bidrag som blåa är för och röda emot. Eftersom Alliansen nu tog hem valsegern, trots att vi inte vet om det blir majoritet eller inte, så kommer RUT-avdraget få vara kvar under fyra år till. Det här välkomnas av städföretagen som rustar upp för en rejäl omsättningsökning och därigenom väljer att nyanställa.

Under det gångna året rapporteras det att över 200 000 människor har köpt hushållsnära tjänster och det lär knappast minska. Allt eftersom både städbolag och barnpassningsföretag etablerar sig mer och mer kommer allt fler svenskar att vilja testa att köpa tjänsterna. Enligt tjänsteföretagens organisation Almega omsätter branschen tillsammans 2,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med branschens sammanlagda omsättning innan RUT infördes som låg på 200 miljoner.

Jag tror på RUT som koncept. Det finns mycket människor där ute som inte vill, kan eller orkar städa. Om man då anser sig ha råd att lägga pengarna på städhjälp genom RUT så skall man få göra det. Motståndarna menar på att det bara är de rika som utnyttjar det. Personligen tror jag att det är alla typer av människor, unga som pensionärer, som använder sig av systemet. Unga som aldrig är hemma och som bara jobbar hela dagarna tillsammans med pensionärer som nått ålderns höst och därmed inte kan eller har krafter nog att få hjälp med städningen. Då är RUT en alldeles perfekt lösning eftersom det inte suger ur så mycket pengar som det gjorde tidigare. Det är stor skillnad på halva arbetskostnaden minsann.

Efter mandatperioden på fyra år tror jag RUT blivit så vedertaget att ingen kommer ifrågasätta det. Inte ens en rödgrön valvinst 2014 kommer intressera sig för att plocka bort det. Om de inte vill skapa en folkstorm förstås.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *