Hushållen tror på stigande bopriser under 2010

SEB har under en längre period presenterat något som de valt att kalla för boprisindikatorn. Den här indikatorn visar skillnaden mellan de som tror på stigande priser jämfört med de som tror på fallande priser. Toppen på indikatorn inträffade sommaren 2007 när mätningen låg på hela +65 medan botten nåddes precis när finanskrisen slog till. Bottenrekordet ligger på -62.

I den mätning som gjorts nu för januari ligger antalet procent som tror på stigande bopriser på 52 procent medan de som tror på fallande inte kommer upp i mer än 15 procent. Det har rapporterats en längre period nu att reporäntan troligtvis inte kommer ändra sig förrän den senare delen av 2010. Det här om man väljer att gå på Riksbankens linje. Däremot är det många experter som gjort uttalanden om att det är tveksamt att det tar så lång tid innan räntan går upp och tror snarare på en höjning innan sommaren. SEB själva tror att inbromsningen på Boprisindikatorn beror på den mer stabila utvecklingen av svensk ekonomi som visat sig de senaste månaderna.

Undersökningen rapporterar också att det är mer vanligt att hushållen vill binda sina räntor eftersom en stigning är att vänta.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar