Onödiga risker med att ta ut tidig pension

Flera medier rapporterar idag om den artikel som går att läsa på Privataaffarer.se idag. De rapporterar idag om en ökad ström äldre i åldrarna äldrarna 61 – 64 år som valt att ta ut en del av sin premiepension under de sista åren samtidigt som de fortsätter jobba. Anledningen sägs vara att man vill ta del av alla de rabatter som pensionärer får i olika sammanhang och det handlar inte alls om att det skall bli mer pengar i kassan. Vissa väljer inte ens att ta ut mer än 10 kronor extra i månaden.

Det är dock viktigt att känna till att det finns en viss risk med det här systemutnyttjandet. Att ta ut en del av sin premiepension innebär att man i A-kassan blir klassad som just pensionär vilket också är syftet. Dock är skillnaden att det ligger till nackdel för en pensionär att klassas som detsamma i A-kassan gentemot exempelvis kollektivtrafiken där biljetterna ofta blir billigare. I a-kassan blir man nämligen av med en viss ersättningsprocent som man skulle fått om man blivit arbetslös i den här åldern. Istället för vanliga 80 % så kommer A-kassan bara betala ut en summa om 65 procent. Det är en rätt stor inkomstminskning om det skulle drabba någon som valt att ta ut en liten del av sin premiepension och sedan istället bli av med tusentals kronor i förlorad arbetsinkomst vid en eventuell arbetslöshet.

I det här fallet handlar det således om riskhantering. Finns det en risk att bli arbetslös innan man går i pension bör man nog tänka både och och två gånger innan man anmäler sig som pensionär för att kunna åka 5 kr billigare på bussen till staden.

Trevlig helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *