Räkor blir dyra

Hittar idag en lite annorlunda vinkling på nyheter som rör oljeutsläppet i mexikanska golfen. E24.se skriver idag om att priset på räkor gått upp med 40 % sedan utsläppet inleddes. Något som också troligtvis kommer få effekt på övriga världen.

Både Abba Seafood och ICA har uttalat sig om att prishöjningar är att vänta men ingen kan svara på hur mycket. Stora delar av nordamerikanska räkfångsterna kommer från mexikanska gulfen medan Europa plockar upp sina skaldjur i Nordatlanten. Eftersom ganska stora mängder räkor troligtvis inte kommer att kunna tas upp på grund av oljeutsläppet kommer räkorna få importeras. Att ta från fisket i Nordostatlanten ligger troligtvis nära till hands.

Med en enkel marknadsekonomi kan vi därför dra slutsatser att priset sätts genom utbud och efterfrågan. Mindre utbud till följd av större export ger ett högre pris då efterfrågan har ökat. Detta artskillnaderna till trots. Det finns väl inget val för annars så insnöade amerikaner som bara vill åt inhemska varor.

Vill du ha prisvärld räksallad i sommar är det bara att börja bunkra upp.


Lämna en kommentar