Räntan står kvar – Hushållen oroliga för ränteökning

Som Ekonomiskt.se reflekterade över i gårdagens inlägg så står räntan kvar i rekordlåga 0,25 procentenheter. Det som var något oroväckande var att Riksbanken faktiskt flaggade för vissa räntehöjningar i sommar. Något som inte mottogs med speciellt stor glädje av hushållen. Jag läste en undersökning på Aftonbladet som frågat sina läsare om de skulle klara en räntehöjning som sträcker sig över fyra procent. En fjärdedel svarade nej på frågan. Drygt två tredjedelar menade på att man klarar en ränta på 7 procent men inte högre.

Personligen kan jag tycka att det är ganska märkligt att den här reaktionen kommer nu när varenda expert har flaggat för just ökade bostadspriser det senaste halvåret. När man gör en kalkyl idag tar man också med att räntan skall återvända till en normal nivå igen. Visst är fyra procent högt men det är inte onormalt högt. Att 1/4 av aftonbladets läsare inte skulle klara av det ser jag som mycket förvånande. Varenda bank, institut eller expert menar ändå på att kalkylerna skall baseras på att man skall klara av en ränta på 7 – 8 procent som högst.

Samma artikel på Aftonbladet se har ett uttalande från Swedbanks institut för privatekonomi och Ylva Yngvesson där hon säger att människor som inte klarar räntor över fyra procent har inte tagit till sig vad banken har sagt. Där håller jag fullständigt med. Man får helt enkelt dra ner på andra kostnader för hushållet för att ha räntor under fyra procent måste anses som ett drömscenario.

Spara pengar och buffra upp för en eventuell höjning. Dra in på resor och sänk matkostnaderna så kommer det bli enklare att klara av eventuellt dyrare lån framåt hösten. Det kan också vara intressant att se över eventuella möjligheter att binda sin ränta snart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *