Riksbanken låter räntan stå på torsdag

Under morgondagen kommer Riksbanken har sammanträde gällande reporäntan och dess fortsatta utveckling. De flesta är dock ganska övertygade om att räntan kommer att få stå kvar på sina låga 0,25 procent ytterligare en tid. Inte minst nu när Grekland är inne i en turbulent tid där det talas om stödpaket från EU med mera. Att räntan står kvar lågt är givetvis positivt för alla svenskar med lån eftersom det är ett ganska tydligt tecken på att det kommer vara fortsatt billigt att använda lånade pengar.

Däremot höjs rösterna för vad som komma skall i och med att allt fler analytiker på större bolag vill ge sig in i debatten och gissa när räntan faktiskt kommer att gå upp igen. Bland annat har analytiker från SEB uttalat sig om att man tror att första höjningen kommer i början av juli när direktionen åter igen träffas för att diskutera ränteläget. Om cirka ett år tror SEB på att reporäntan åter igen är uppe på dryga 1,5 procent.

SEB för stöd från det svenska utlåningsinstitutet SBAB som tror att det är ett vettigt resonemang i sammanhanget. Riksbanken kommer att ta det mer försiktigt i och med att Grekland ruskat om ekonomin något och för att fortsätta hålla den svenska ekonomin lugn och sansad kan det krävas en låg Reporänta ända inpå hösten 2010. Sen går det emellertid uppåt igen så det är bara som låntagare att räkna med dyrare räntor framöver.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar