Den stora nyheten, och utgiftsposten, i höstbudgeten är restaurangmomsen. Det kommer att kosta oss skattebetalare 9 miljarder kronor över 2012 och 2013, men för vadå?
Argumenten för att sänka restaurangmomsen, från dagens 25 % till 12 %, är att ny jobb kommer att skapas till ungdomar samtidigt som det kommer att bli billigare att äta ute, som ett resultat av det nu blir billigare för restaurangägarna.
Det beräknade är att 3000-3500 nya jobb kommer att skapas för främst ungdomar. Så 9 miljarder ska gå till att restaurangägare ska anställa totalt 3500? Det betyder att varje ungdom kommer att kosta 1,2 miljoner per år eller 100 000 i månaden, det låter väldigt ineffektivt användande av skattemedel.
Om vi sen byter vinkel och ser det ur restaurangägarens perspektiv, kommer han att anställa fler för att han får mer intäkter? I många fall tror jag att svaret är nej. Redan nu har restaurangägaren det svårt att överleva i den mördande konkurrensen. Ska de då anställa mer personal kommer det att kosta mer än vad de tjänar på sänkningen.
Kommer maten att bli billigare? Svaret är också nej på den frågan. Om man bli billigare hur kommer då restaurangägarna ha råd att anställa fler? Ett motsägelsefullt argument med andra ord.
Nej här har politikerna tänkt fel, det mesta är på grund av en ideologisk fråga att skatt är något fel. Men varför måste då pensionärerna betala så hög skatt är då nästa tanke… Detta håller inte och det är vi skattebetalare som kommer att få betala 9 miljarder för ”billigare” mat och 3500 nya jobb för ungdomar.