Snittpriset för villor – Högsta nivån någonsin

För första gången någonsin visar Statistiska centralbyråns, SCB, statistik att det genomsnittliga villapriset har gått över nivån om två miljoner kronor. Prislyftet på nästan två procentenheter under december – februari var det slutgiltiga att få bägaren att rinna över. Siffran är dock ett genomsnitt och det finns således villor som ligger bra mycket lägre men också de som går bra mycket över snittet. En villa i Västernorrland ligger exempelvis under en miljon kronor i snitt.

Prisökningarna i storstäderna ligger på 3 – 4 procent medan de högsta ökningarna under senaste kvartalet ligger i länen Kronoberg, Halland och Västernorrland på hela fem procent. Sett till årets mätningar så har priserna på svenska småhus stigit i genomsnitt med nio procent. Även här är storstadsregionerna högre än snittet och ligger nästan upp mot 14 procent på vissa ställen, jämfört med samma period, ett år bakåt i tiden.

Att köpa hus med ett hypotekslån just nu kan alltså vara farligt om man inte är riktigt säker på sin sak. Att betala ett överpris samtidigt som räntorna nu är på väg uppåt kan bli ett ödestiget misstag för människor vars ekonomi inte är helt stabil.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar