Spartips för Strömavbrott

I tider med isande kyla och varningar om att elnät och annat inte klarar trycket så kan det vara bra att ha lite information om hur man faktiskt sparar på resurserna under ett eventuellt strömavbrott. Fortum har flera bra tips som kan vara bra att ta åt sig ifall mörkret skulle drabba just ditt hushåll. Följande tips går att finna;

– Stäng alla dörrar till de rum som ni ändå inte är i. Försök klä dig varmt och gör det med lager-på-lagerteknik. Stäng alla ventiler för hushållet men glöm inte attvädra om ni eldar i öppen spis.

– Stäng av de elektroniska apparater som ni inte använder eftersom det inte riskerar att gå några proppar när strömmen väl sätts på igen.

– Om ni får ett strömavbrott, var varsamma med att öppna stående frysar och kylskåp. Vid öppnande försvinner kylan snabbt men med dörrarna stängda kan exempelvis en frys klara av att hålla kylan i över ett dygn.

– Tappa också upp vatten i badkaret om sådant finns, eventuellt också i PET-flaskor eftersom om ert vattenverk saknar reservkraft kommer trycket i ledningarna snabbt försvinna. Om det går till en alldeles för låg nivå kommer inget vatten gå att få ur kranarna och toaletten kommer inte fyllas upp för spolning.

Det finns också vissa saker man alltid bör hemma om man bor i en känslig del av elnätet där strömavbrott kan vara vanliga.

– Ficklampa med fungerande batterier
– Reservsäkringar för proppskåpet
– Batteridriven radio eller bilradio
– Stearinljus och tändstickor
– Ved om det finns möjlighet till eldning i huset

Små saker kan göra skillnad i ett ihållande strömavbrott.

Läs mer om det svenska elnätet på Allt om Spara.

Lämna en kommentar