Tak för bankbonusar införs

Det kan tyckas som en oväsentlig nyhet för privatekonomiskt intresserade men jag hävdar det motsatta. Att EU idag röstade igenom att banker i Europa skall införa tak för de bonusar som delas ut till ledningen är i högsta grad viktigt för privatpersoner. Det är just privatpersoner som fått förtroendet skadat när det gäller bankernas chefer som gått hem med fina kuvert från jobbet medan kunderna riskerar att bli av med sina sparpengar för att banken inte kan sköta sina uppgifter. Att bankerna nu tvingas inneha så pass mycket kapital att de skall klara de värsta kriserna som kan uppstå gör att bonusarna också minskar och att det troligtvis kan återskapa förtroendet hos kunderna.

Personligen är jag inte emot bonussystem i privata företag. Jag tycker det är ett bra incitament för att skapa en morot till ledningen att göra ett bra jobb. Gör de också ett bra jobb skall de ha betalt för mödan. Många väljer bara att se VD:n eller annan chef som en person med chefsställning och som har mycket betalt. Ofta jämförs de med arbetare och tjänstemän när diskussionen om lön och bonus dyker upp. På ett sätt rätt, på ett annat helt fel.

Att ha ansvar för flera tusen personer i ett större företag samt också ytterligare tiotusentals i nedåtgående led med familjer och släktingar som är beroende av personer som arbetar i företaget anser jag det fullt befogat att ha bonusar och höga löner. Klart att de som ansvarar för så många andra också skall ha mer betalt. De faller också tyngst när det väl smäller. Många väljer att se förbi den delen och menar på att man är lika utsatt som tjänsteman vid exempelvis ett varsel om företaget går dåligt. Jag håller inte med. Det finns många skyddsnät även för anställda och i facket medan varsel är den sista väg som en ledning vill gå. Att vissa anställda måste ”offras” för att 2000 andra är skall kunna ha jobbet kvar i ett företag som förhoppningsvis tar sig tillbaka på rätt köl igen borde väl vara hur logiskt som helst. Att personer som sedan blir varslade blir arga och besvikna har jag full förståelse för och köper rakt av. Men man måste också se bortom sig själv och ställa sig frågan varför företaget faktiskt varslar.

Tillbaka till ämnet. Bankbonusarna är en annan sak. I en bank så kan ledningen hetsas att ta större risker när det gäller att nå bättre resultat och därmed också få mer bonus. Det är fel eftersom det är vanliga människors privata besparingar man spelar med. Det kan få oerhörda konsekvenser i förlängningen. Se bara på Swedbank och satsningen i Baltikum. När bonusreglerna börjar gälla i januari 2011 så kommer det bli en stor skillnad i sådana satsningar. En chefsbefattning skall inte hetsas att ta större risker för att tjäna mer pengar.Jag själv väljer att spara pengar i Länsförsäkringar där lokala kontor runt om i landet bestämmer över sina egna pengar. Här sitter inte huvudkontoren med sina finanshajar som knappt är torra bakom öronen och spelar bort lokala kunder från landets pengar.

Bra EU.

Lämna en kommentar