Bostäder säljs av kronofogden

Trenden är inget kul att läsa om men faktum är att enda sen 2008 pekar trenden uppåt för de bostäder som Kronofogden gör utmätning på och säljer via exekutiv auktion. I takt med att ekonomin hårdnar har exempelvis inte bostadsrättsföreningar möjlighet att vara tillmötesgående med släpande avgifter utan begär mer eller mindre tvångsförsäljning direkt.

Under 2009 räknar Kronofogden till mer än dubbelt så många bostäder som sålts på exekutiv auktion än året innan. Det är en skrämmande ökning och ingenting som är speciellt rolig. 860 bostäder gick till försäljning under 2009. Borgenärerna är helt enkelt snabbare på att kräva sina pengar och därmed tvingar de boende att lämna ifrån sig värdet. En del går att härleda till krisen men de flesta har ändå jobb. Det liknar mer att det handlar om den beteendeförändring som skett från bankernas sida än själva krisen.

Det är viktigt att veta att det inte bara handlar om obetalda hyror. Kronofogden går in på obetalda P-böter, tv-avgifter och annat. Tidigare reglerades dessa skulder så att det inte skulle gå så långt som till försäljning men så är det inte längre utan det kan vara på grund av en obetald p-böter som ligger till grund för en hel utmätning och det är inte speciellt roligt.
Se till att betala era räkningar!

Lämna en kommentar